Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Strona główna | Pomoc | Szukaj | Zaloguj się | Rejestracja
Listopad 20, 2008, 12:33:23 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mistrzostwa Polski 2008: News Box  (Przeczytany 8667 razy)
Depet
Administrator
Marszałek (General of Army)
*

Główny Strateg Kraju

« : Wrzesień 03, 2007, 03:32:45 »

Jako że po Mistrzostwach...a z newslettera Szarika jasno wynika że za rok będą kolejne mam kilka propozycji oczywiście już NIE jako koordynator jak było dotychczas ale jako normalny gracz.

Przede wszystkim uważam że należy przekształcić Mistrzostwa na powrót do normalnego turnieju który ma przynosić max. przyjemności a nie który staje się grą na śmierć i życie. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że gdzie idzie o wysoką stawkę tam zabawa czasem schodzi na dalszy plan...ale myślę że dałoby sie znacznie ograniczyć nieprzyjemne sytuacje które niestety w tych MP miały miejsce...

Proponuję Mistrzostwa max. UPROŚCIĆ - prostota to moim zdaniem klucz do sukcesu.... w tym przypadku oczywiście Smiley.

1. Najważniejsze: w półfinałach, finale i meczu o 3 miejsce SCENARIUSZEM niech będzie tylko taki w którym pogoda zdefiniowana jest jako SŁONECZNA - wyeliminuje to CAŁKOWICIE błędy replaya (m.in weather bug) a co za tym idzie zlikwiduje wszelkie nieprzyjemne dla obu graczy sytuacje w których jeden sprawdza drugiego. To jest chyba najbardziej paląca sprawa - nie może być tak że ludzie wycofują się z dalszej gry, nie może być tak że gra jest ciągle przerywana (nawet 5 albo więcej  razy) a tura mozolnie sprawdzana przez koordynatora, nie może być tak że gracze sobie nie ufają w BEZPOŚREDNIEJ grze przez SKypa co miało przecież łączyć a nie dzielić !!!

2. Gry pomiędzy graczami w finalfour niech będą rozgrywane na zlocie - to będzie już 100% pewność że nikt nie kantuje a co więcej: z doświadczenia wiem że taka gra jest znacznie przyjemniejsza choć traci trochę na jakości...

3. W całym turnieju NIE WYBIERAJMY scenariuszy ze zdefiniowaną pogodą jako ŚNIEG - tam najczęściej zdarzają się błędy gry i komfort gry spada praktycznie do 0. Wybierajmy najwyżej scenariusze z zdefiniowaną pogodą jako POCHMURNE NIEBO - wtedy błędy gry są sporadyczne (max. 1-2 na grę).

4. Zlikwidujmy rozgrywki grupowe które mimo iż najciekawsze są największym obciążeniem i co gorsza rozciągają czasowo cały turniej. Mam tutaj na myśli również graczy którzy mają mało czasu i nie są w stanie rozgrywać 3 równoległych gier więc najzwyczajniej w świecie do tak ważnego turnieju się nie zapisują...Niech obowiązuje od początku do końca SYSTEM PUCHAROWY - 1 gra...wygrany przechodzi dalej. Kryteria, rozstawienia itd. to już osobna sprawa do dyskusji...

5. Niech scenariusze wybierają organizatorzy bez wstępnej dyskusji nad pulą scenariuszy jak było dotychczas. Wciąż mam w pamięci mój lobbing w sprawie Dunkierki i jakoś głupio się z tym czułem gdy grałem w to z yazzem. Niech scenariusze wybierają organizatorzy w konsultacji z jakimś ekspertem np. ubiegłorocznym mistrzem który już odpadł itd. Tongue. Oczywiście kryterium że wybrany scenariusz MUSI być nieznany dla wszystkich graczy w wyższych etapach - pozostaje.

6. Zmieńmy też zasadę zgłaszania nieprawidłowości w grze np. zerwany replay, posądzenie o oszustwo (choć wiem że nikt tak mocnych słów nie użyje...). Skończymy z nagłym zrywaniem gry, nieufnością i czekaniem aż Depet się pojawi na skypie  Grin. Grajmy dalej a dopiero gdy gra dobiegnie końca wysyłajmy po cichu swoje żale MAILEM - tak żeby przeciwnik nic o tym nie widział...i się niepotrzebnie nie denerwował bo to jest bardzo krępujące czekać na werdykt - głupie i niepotrzebne.

7. Planujmy okres trwania Mistrzostw Polski tak aby nie zbiegał się z żadnymi większymi imprezami, czyli: ważny turniej jak Year End, ważna gra reprezentacyjna, finisz rozgrywek ligowych....Niech okres trwania turnieju nie koliduje np. z wakacjami jak było teraz bo jest kłopot. ZIMA (koniec grudnia, styczeń, luty) jest najlepszym czasem bo wszyscy siedzą w domach i tylko wtedy mogą faktycznie skupić się na grze - to moje zdanie.

8. Skończmy też ze spiralą presji jaką nakręcamy w czasie trwania MP (to się właściwie tyczy mojej osoby Smiley ) - dajmy spokój graczom, nie komentujmy publicznie zagrań, albo że ktoś był słabszy i dlatego przegrał z lepszym, że ten to wielkie odkrycie sezonu - ludzie sami się tego domyślą a presja jaka spoczywała na barkach darkonzy w tych MP była faktycznie nie do pozazdroszczenia. Wspomnę jeszcze również o tym że taka ZŁA presja często powoduje takie trochę głupie myślenie: wycofam się już na starcie bo coś mi nie wyszło i dalej gra jest do kitu....

9. A propo takich NIEUZASADNIONYCH zniknięć z turnieju..."honorowego wycofania się" - może faktycznie dobrym pomysłem byłyby wysokie kary punktowe które zaproponował Szarik - do dyskusji.

10. W czasie trwania Mistrzostw NIE ZMIENIAJMY sprzętu (efila) w grze - tu mam na myśli sytuacje ze scenariuszem Bzura która wielu graczom się nie spodobała. 1 E-File na cały okres trwania MP nawet jeśli w tym czasie pojawi się jakaś nowa wersja.

Tyle...to są moim zdaniem ważne sprawy które przed zorganizowaniem następnych MP należałoby przedyskutować. Czołem !
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 05:00:36 wysłane przez Depet » Zapisane

Portal Ligowy Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
http://generalsguild.com/
Roberto_tr
Podporucznik (Second Lieutenant)
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 03, 2007, 05:19:26 »

ad1) w sumie ZA, choć pogoda jest jednym z elementów gry, który moim zdaniem uatrakcyjnia grę

ad2) ZA

ad3) nie zdarzył mi sie taki scen więc WSTRZYMAM SIĘ

ad4) NIE - dlaczego ? MP interesują mnie tak długo, dopóki w nich gram. System pucharowy i jedna szansa na awans to za mało. Obstaję przy obecnym systemie.

ad5) Organizatorzy ? Czyli kto ? Szarik i ... ? Proponuję jakieś bardziej demokratyczne głosowanie na temat puli scenariuszy. Możliwości wyboru jest wiele ale czasu już nie dlatego trzeba nad tym myśleć już TERAZ.

ad6) Tutaj zdaję się na Ciebie - było nie było jesteś "naznaczony" Wink i wiesz lepiej ode mnie czego trzeba

ad7) ZA - ale proponuję aby MP nie trwały pół roku (jak teraz) wtedy też mniej imprez, komunii, olimpiad, mundialów itp, itd będzie nam przeszkadzać

ad8) Sam zacząłeś - mnie też w zeszłorocznych MP szykanowałeś "odkryciem roku" Wink - to przeszkadza i mnie osobiście wcale nie mobilizowało. Byłem nowy i tym samym mój poziom oraz styl gry nie był znany dla starszych stażem. Twoje sugestie wzmogły czujność u moich przeciwników i tym samym straciłem pewien element zaskoczenia.

ad9) ZA - karać ile wlezie, trudno - musi boleć, nawet gdybym sam miał dostać po sakwie bo akurat coś mi wypadnie

ad10)oczywiście ZA
Depet
Administrator
*

Główny Strateg Kraju

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 03, 2007, 05:53:25 »

ad5) Organizatorzy ? Czyli kto ? Szarik i ... ? Proponuję jakieś bardziej demokratyczne głosowanie na temat puli scenariuszy. Możliwości wyboru jest wiele ale czasu już nie dlatego trzeba nad tym myśleć już TERAZ.

Hmm...wiesz co na dzień dzisiejszy trudno powiedzieć kto jeszcze bo ja w przyszłych MP nie chcę już brać tak czynnego udziału w nadzorowaniu itd. Na pewno Szarik ale może do tego czasu ktoś się jeszcze znajdzie... Grin. Alternatywnym pomysłem byłoby to co jest teraz w turnieju PanzeLligi ale jeszcze bardziej zautomatyzowane - po prostu rejestrujesz się do MP wypełniając formularz na stronie i tam MUSIAŁBYŚ podać swoje 3 typy scenariusza z listy - na koniec organizator by to podliczył i podał wyniki (tutaj ukłon w stronę tej PROSTOTY)...tylko jak to wtedy się ma do tego żeby scenariusze w MP były nieznane wszystkim graczom Smiley ??

W każdym razie - masz racje - to nie będzie taka prosta sprawa z tymi scenami - coś jednak trzeba zrobić Smiley.

ad7) ZA - ale proponuję aby MP nie trwały pół roku (jak teraz) wtedy też mniej imprez, komunii, olimpiad, mundialów itp, itd będzie nam przeszkadzać

No oczywiście - właśnie o to chodzi by trwały znacznie krócej - żeby były bardziej dynamiczne...gra bezpośrednio po grze i dlatego proponuje system pucharowy zamiast grup - ale wiem że to nie do końca sprawiedliwy system Smiley....ehh

ad8) Sam zacząłeś - mnie też w zeszłorocznych MP szykanowałeś "odkryciem roku" Wink - to przeszkadza i mnie osobiście wcale nie mobilizowało. Byłem nowy i tym samym mój poziom oraz styl gry nie był znany dla starszych stażem. Twoje sugestie wzmogły czujność u moich przeciwników i tym samym straciłem pewien element zaskoczenia.

No tak "mea culpa"... Smiley

Roberto_tr
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 03, 2007, 06:36:46 »

Jeszcze odnośnie Organizatorów ...

Nie przeszkadza mi osoba Szarika w doborze scenariuszy ale jeśli, niedaj Boże, powtórzy się historia z Panzerligi i scen "Operation Perch" wtedy chłopina pozostanie sam przeciw wszystkim "marudom"
Proponuję zawęzić pulę do np 20-30 scenariuszy z których każdy w momencie rejestracji wybiera 2-3.

Jak stworzyć pulę ? I przede wszystkim aby była sensowna ?

Otóż istniał taki wątek na forum o fajnych/nie fajnych scenariuszach - 1 źródło
Można zasugerować się opiniami Mistrzów Polski, Mistrzów Ligi lub ew pierwszej Trójki MP - 2 źródło
Kolejną możliwością (chyba najsłabszą) jest przejrzenie gier ligowych a dokładnie w co ludzie najchętniej grają - 3 źródło.

Możliwości selekcji myślę jest wiele ale grunt to od czegoś zacząć Wink
Depet
Administrator
*

Główny Strateg Kraju

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 03, 2007, 08:35:54 »

No tak było dotychczas...więc zatoczyliśmy chyba koło Smiley - przed MP dyskusja nad pulą a później Szarik wybierał z niej sceny... Smiley. Mnie by zależało aby sceny były nieznane graczom...żeby były nowe (tak jak Steela w tym roku) i stare ale jeszcze nie grane (jak Mareth Line który był w 1/2).

Masz jednak racje aby zawęzić grupę osób które będą selekcjonowały scenariusze trzeba w tej grupie umieścić "ekspertów" którzy się znają na wszystkich niuansach scenariuszy PBEM do Panzer General II inaczej może nam się trafić taki Perch Smiley.

Podane przez Ciebie źródła są jak najbardziej OK - tam są podane doskonałe scenariusze - problem tylko w tym że są to pozycje ograne do perfekcji przez niektórych graczy...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 08:37:37 wysłane przez Depet » Zapisane

Janus
Pułkownik (Colonel)
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 04, 2007, 05:58:45 »

co do punktu odnoszącego się do rozgrywek eliminacyjnych jestem przeciwny dla mnie jest to najfajnieszy moment mistrzostw -byłbym nawet za rozszerzeniem ich o 1-2 etapy
to jest do 1/8 ,a nawet do 1/4.-co do czasu Mistrzostwa można by zacząć po zlocie i dać po 2- 3 miesiące na rozegranie każdego etapu eliminacji -i finał na zlocie.
ELIMINUJE TO ZBĘDNE EMOCJE I PRZYPADKOWOŚĆ W PRZEJŚCIU DO NOWEGO ETAPU.
co do wyboru scenarjuszy -
jest bez znaczenia czy znamy scen na 2 tygodnie przed grą czy też na 6 miesięcy.
powiem więcej ,system z nieznanym scenem promuje graczy którzy mają spory zasób wolnego czasu i dobrych sparig partnerów ,oraz przedłuża rozgrywki (kto chce zagrać będąc nieprzygotowanym)
CHYBA ŻE DAJEMY SCEN I ROZGRYWAMY GO NASTĘPNEGO DNIA ALE CZY JEST TO MOŻLIWE?
JESTEM ZA TYM BY WSZYSTKIE SCENARJUSZE BYŁY ZNANE PRZED ROZGRYWKAMI .
co do pogody zgadzam się z Depetem by pogoda w nich była cały czas taka sama
ale nie z powodu błędów w grze ,lecz by ona nie decydowała o czyjejś wygranej.
Co do wyboru scenariuszy jestem za burzą mózgów
choć przyznam ,że wybór ich po etapie eliminacji był ciekawy .
proponuję głosowanie nad zgłoszonymi propozycjami scenarjuszy i odrzucenie tych z tzw sposobikiem lub opisaniem tego faktu na forum.A przy ich wyborze kierował bym się tym ,by była możliwość wygrania aliantami i Niemcami .

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2007, 06:06:50 wysłane przez Janus » Zapisane
Depet
Administrator
*

Główny Strateg Kraju

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2007, 12:34:06 »

co do punktu odnoszącego się do rozgrywek eliminacyjnych jestem przeciwny dla mnie jest to najfajnieszy moment mistrzostw -byłbym nawet za rozszerzeniem ich o 1-2 etapy to jest do 1/8 ,a nawet do 1/4.

A to mnie zaskakujecie ?? Smiley Byłem pewny że to dla większości graczy jest właśnie kłopot a tu się okazuje że wręcz przeciwnie...

co do czasu Mistrzostwa można by zacząć po zlocie i dać po 2- 3 miesiące na rozegranie każdego etapu eliminacji.

I to jest właśnie słuszna koncepcja - początek jesieni, przez zimę i finał na początku wiosny - tak to moim zdaniem powinno wyglądać ! Tongue

[...] i finał na zlocie ELIMINUJE TO ZBĘDNE EMOCJE I PRZYPADKOWOŚĆ W PRZEJŚCIU DO NOWEGO ETAPU.

No to tutaj sie również zgadzamy  Wink

co do wyboru scenarjuszy -
jest bez znaczenia czy znamy scen na 2 tygodnie przed grą czy też na 6 miesięcy.
powiem więcej ,system z nieznanym scenem promuje graczy którzy mają spory zasób wolnego czasu i dobrych sparig partnerów ,oraz przedłuża rozgrywki (kto chce zagrać będąc nieprzygotowanym)
CHYBA ŻE DAJEMY SCEN I ROZGRYWAMY GO NASTĘPNEGO DNIA ALE CZY JEST TO MOŻLIWE?
JESTEM ZA TYM BY WSZYSTKIE SCENARJUSZE BYŁY ZNANE PRZED ROZGRYWKAMI .

Tzn tak moja koncepcja zakłada że scenariusze będą ZNANE już na starcie Mistrzostw - może nie wszystkie ale na pewno na 2-3 następne etapy. Kłopot jest raczej z wyłanianiem, selekcjonowaniem i wyborem scenariuszy do MP - czy zostajemy przy kwestii dyskusji nad pulą scenariuszy, lobbingiem graczy i wyborem scenariuszy ogranych przez kilku lub większość (tak było dotychczas w eliminacjach) czy może lepiej zróbmy tak jak było w etapach pucharowych gdzie sceny wybierali koordynatorzy ?? Ja jestem za drugą opcją bo gdy wybierałem w tych MP Mareth Line brałem pod uwagę takie czynniki jak: pogoda (żeby nie było zbyt dużo błędów gry), to żeby scen był nikomu nieznany (żaden z półfinalistów wcześniej nie grał tego scena) a także to żeby był atrakcyjny strategicznie - i jak się później okazało wybór był trafiony - byłbym więc za tym aby sceny wybierali eksperci (1-2 osoby) a nie gracze bo wtedy zapewne będziemy grać tylko Prokhorvke lub Citadel North Grin

Co do wyboru scenariuszy jestem za burzą mózgów
choć przyznam ,że wybór ich po etapie eliminacji był ciekawy .

Sam więc widzisz....

proponuję głosowanie nad zgłoszonymi propozycjami scenarjuszy i odrzucenie tych z tzw sposobikiem lub opisaniem tego faktu na forum.A przy ich wyborze kierował bym się tym ,by była możliwość wygrania aliantami i Niemcami .

Jeśli zdecydowalibyśmy się na mój pomysł to z pewnością takie kryterium byłoby brane pod uwagę. Jeśli pozostaniemy przy wyborze scenariuszy przez graczy...to różnie z tym może być...bo niewielu graczy zna się na wszystkich tych niuansach.

----------

Poza tym teraz wpadłem na taki dodatkowy pomysł z tymi scenariuszami - gdyby wybór należał do kompetentnych ekspertów można by z MP zrobić coś takiego jak Grand Raid na Rayydersach - czyli wszystkie scenariusze po kolei składają się na taką MINI kampanię czyli np.

Raid #17: 'The Wehrmacht's Last Offensives'

1     Tunis (1942) 
2    Prokhorovka III (1943)    
3    Anzio (1944)    
4    Ardennes - Battle of the Bulge II (1944)       
5    Op. 'Nordwind' II (1945)

Czyli każdy następny scenariusz wynikałby z rezultatu poprzedniego i wszystko miałoby historyczny sens.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 12:42:11 wysłane przez Depet » Zapisane

Janus
Pułkownik (Colonel)
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 06, 2007, 10:29:55 »

tak
jak widzę pozostaje nam przekonać tylko Szarika.
a i przyszedł mi do głowy kolejny pomysł by przeprowadzić losowanie która para jaki scen gra
w eliminacjach.
co do scenariuszy raczej bym był za wyborem mniej demokratycznym z propozycji zgłoszonych przez graczy na forum z uzasadnieniem dla czego ten scenarjusz (co ułatwi wybór najlepszych)

praktycznie każdy scenarjusz w pierwszym etapie-eliminacje
w drugim -- lata 1939- 1942 +pustynia- 1/8
w trzecim -- lata 1943 -1945 +pustynia-  1/4
finał tu bym się zastanowił czy nie powinni wybrać scenarjuszy byli finaliści nie biorący udziału w M.P.

Osobiście jednak nie podejmuję się wyboru scenariuszy bo zbyt mało ich rozegrałem i nie znam wszystkich
ocenić juz wybrane pod kątem możliwości wygrania aliantami lub niemcami mogę i chętnie to uczynię.
A na finał wybrał bym takie które nie trwają dłużej niż 15 do 20 tur w których pogoda nie decyduje o wygranej a dających wiele możliwości wygrania .

Depet
Administrator
*

Główny Strateg Kraju

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 09, 2007, 01:32:12 »

a i przyszedł mi do głowy kolejny pomysł by przeprowadzić losowanie która para jaki scen gra
w eliminacjach.

To akurat było już w tego- i zeszłorocznych MP Smiley

co do scenariuszy raczej bym był za wyborem mniej demokratycznym z propozycji zgłoszonych przez graczy na forum z uzasadnieniem dla czego ten scenarjusz (co ułatwi wybór najlepszych)

No jeśli ma być debata nad pulą scenariuszy to chyba raczej jesteś za "wyborem bardziej demokratycznym". Ja nadal będę obstawiał chyba jednak za tym aby scenariusze wybierali ludzie kompetentni i w małej grupie 2-3 osoby max....która będzie uwzględniać wszystkie kryteria które wymieniłem wcześniej. Wtedy mamy pewność że scen będzie dobry, bez błędów replaya, sprawiedliwy, da się wygrać obiema stronami i co najważniejsze NIE znany żadnemu z graczy.

praktycznie każdy scenarjusz w pierwszym etapie-eliminacje
w drugim -- lata 1939- 1942 +pustynia- 1/8
w trzecim -- lata 1943 -1945 +pustynia-  1/4

No to ciekawa opcja ale w obliczu wyboru scenariuszy przez graczy wątpię aby udało się to zachować.

finał tu bym się zastanowił czy nie powinni wybrać scenarjuszy byli finaliści nie biorący udziału w M.P.

Tak jak napisałem wcześniej - byłbym za grupą max. 2-3 osobową to jest organizator w konsultacji z doświadczonym graczem który już w imprezie nie bierze udziału (bo np. odpadł w wcześniejszym etapie).

giees
*

« Odpowiedz #9 : Maj 06, 2008, 10:28:44 »

Nawet kompetentni ludzie maja swoje preferencje , upodobania i chociazby bezwiednie to dochodzi do lobbingu.
Kris_13
Moderator
Podpułkownik (Lieutanant Colonel)
*

Achtung Panzer

« Odpowiedz #10 : Lipiec 11, 2008, 08:09:56 »

Witam
Mamy połowę lipca. Kiedy zapadną jakies konkretne decyzje co do terminu i formuły MP 2008 ?
Szarik
LadderMaster
Administrator
Generał brygady (Brigadier General)
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 20, 2008, 11:11:33 »

Tradycją już jest, że co roku, w listopadzie spotykamy się razem na zlocie. W tym roku zlot odbędzie się również w listopadzie w dniach 21, 22, 23 (początek w piątek, zakończenie w niedzielę). Po raz drugi miejscem zlotu będzie Fort IV w Toruniu, który był częścią twierdzy toruńskiej. Miejsce to jest niesamowite o czym może zaświadczyć każdy generał, który był tam rok temu.
Na pierwszym zlocie zostały rozegrane finały Mistrzostw Polski i tym razem również tak będzie. Mistrzostwa Polski zostaną rozegrane w dwóch kategoriach:
Panzer General 2
Panzer General i Allied General
Na zlocie w każdej kategorii zagra czterech generałów półfinały, finał i mecz o trzecie miejsce. Mistrzowie i generałowie z podium otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz atrakcyjne nagrody w postaci książek historycznych oraz gier - hitów ostatnich miesięcy.
W październiku i na początku listopada zostaną rozegrane eliminacje przez skype (ewentualna możliwość szybkiej gry przez email - 2 tury na dzień). W eliminacjach oczywiście mogą wziąć udział tylko gracze, którzy chcą przyjechać na zlot, a warunkiem uczestnictwa w eliminacjach będzie dokonanie przedpłaty 20zł na poczet zlotu (całkowity koszt dwóch noclegów, wynajmu sali do gry, bez wyżywienia szacuję na 60-70zł).
W eliminacjach Panzer General 2 nie musi startować aktualny mistrz darkonza - ma zapewnione miejsce w półfinale, o ile przyjedzie na zlot.
Do Mistrzostw Polski można zgłaszać się emailem do 10 października. Zlotowiczów, którzy nie chcą grać w Mistrzostwach Polski również proszę o potwierdzenie swojego przybycia na zlot w jak najszybszym terminie.
Regulamin Mistrzostw Polski będzie gotowy na początku października. Scenariusze dla MP należy zgłaszać na forum - muszą to być sprawdzone scenariusze oraz nie mogą być rozbudowane ponieważ nie będzie czasu aby takie zgrać na zlocie.
Przewiduję, że oprócz mistrzostw będą również mini rozgrywki w inne wojskowe gry strategiczne, ale dziś jest zbyt wcześnie aby pisać o tym konkretnie. Na pewno będzie wiele towarzyskich potyczek.
Każdy kto może proszony jest o zabranie własnego sprzętu (laptopy, pecety, monitory). Jeżeli ktoś nie może wziąć sprzętu to nie ma problemu - część zlotowiczów będzie miała jego nadmiar (na poprzednich zlotach nigdy nie było z tym problemu).
Czasu do zlotu jest sporo - 2 miesiące. Każdy kto chciałby przyjechać ma czas uwzględnić zlot w planach oraz przekonać swoją żonę do puszczenia na trzydniowy zlot generalski.
Zapraszam!
Nie bądź tylko generałem w kapciach - staw się na wezwanie !!!

Proszę w tym wątku o zgłaszanie chętnych na zlot, mistrzostwa oraz propozycje scenariuszy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 07:35:45 wysłane przez Szarik » Zapisane

Janus
Pułkownik (Colonel)
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 22, 2008, 09:53:44 »

witam.
Dam przykład i zgłoszę się pierwszy . Grin
mam tylko jedną prożbę by eliminacje przez skajpa przebiegły w ten sposób by stwożyć tzw. koszyki i z nich losować pary do gry ,szkoda tylko ze zrezygnowano z czasochłonnych eliminacji.
ale formuła gry mi odpowiada i powiem więcej  nikt do nikogo pretensji mieć nie będzie -tak trzymać.
moje typy gier krutkich na zlocie to:

amonas crusader -14 tur
romny-edrigailov  -nie wiecej niz 15
elalamein-alam halfa-
siniavino - do 10 tur
the pocket of korsuń-ok 15-ale pogoda jest nieciekawa
yelna-ok 10 tur
na ssi
sedan - ok 8 tur
jest jeszcze kilka krutkich i sensownych scenów
a na finał proponuje
Rostow
spory scen a jednak nie trwa dłuzej niż 16 tur
a oczywiście podacie sceny grane na zlocie by nie było nieznających scena rywali.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 10:54:53 wysłane przez Janus » Zapisane
Feldfebel
Reprezentacja PG2
Sierżant (Sergeant)
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 22, 2008, 10:27:26 »

Czołem Bracia Generałowie. Idąc w ślady Janusa, zgłaszam swój udział w zlocie. Rozwiązania dotyczące formuły Mistrzostw pozostawiam możnym tego pancernego świata, chociaż przyznam, że podobały mi się rozgrywki grupowe, które eliminowały niełaskawość kompa i dawały szansę na uratowanie generalskiego tyłka po błędzie. Ale zlot dla mnie to przede wszystkim okazja do spotkania z Wami. Zatem do zobaczenia!
PitekWaleczny
Młodszy chorąży (Warrant Officer 2)
*

Jak mi sie nudzi, równiez czytam czyjes opisy...

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 22, 2008, 11:17:13 »

Stawie sie na zlocie na 99 % ( 1 % pozostaje na wypadki losowe ). Odnosnie ustalen grania w MP, idac w slady Feldfebela, pozostawie to "madrzejszym".  Tylko jakby co, zebym znalazl sie w grupie z Rommlem. Albo mu "doloze" tym razem, albo bede miec wytlumaczenie, czemu znow nie zostalem mistrzem. ;-)  Evil
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 10:35:27 wysłane przez PitekWaleczny » Zapisane

W tej chwili w Polsce 1.5 mln ludzi spi, 1.1 mln ludzi uprawia seks, 2.8 mln ludzi je... A Ty siedzisz i czytasz moj opis. GRATULACJE!!!!!
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Aktualnie w bazie: 56 gry strategiczne 12 stare gry do pobrania 5 recenzje 2 poradniki 37 plików 318 zdjęć w galerii 77 newsów
Polityka prywatności | Disclaimer | O nas | Współpraca | Sitemap | Kontakt | Kanały RSS
Profesjonalne statystyki odwiedzin
© 1996-2008 The Generals' Guild Team All Rights Reserved. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt F.D.G. STUDIO, script by Szarik and Depet