Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Strona główna | Pomoc | Szukaj | Zaloguj się | Rejestracja
Listopad 20, 2008, 05:59:12 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: JOHN TILLER'S CAMPAIGN SERIES  (Przeczytany 1141 razy)
Ryan
Moderator
Porucznik (First Lieutenant)
*

« : Styczeń 25, 2008, 08:01:38 »

Kiedyś jako młody chłopak (początek szkoły średniej), dorabiałem tu i tam, odłożyłem trochę kasy, trochę dołożyli mi rodzice i kupiłem mój pierwszy komputer. Jako że nie miałem wtedy kasy na kupno nowych oryginalnych gier, a rynek "piratów" był dość słabo rozwinięty (internet był wtedy jeszcze raczej luksusem a nie codziennością, a nagrywarki 2xCD-R kosztowały po 1,5 tysiąca złotych), radość z pełnych wersji gier czerpałem głównie z gier dołączanych do czasopism, głównie do nijakiego CD-ACTION.
Nie było to złe ponieważ poznałem dzięki temu kilka wspaniałych tytułów, między innymi "Flying Corps" symulator lotu z czasów I wojny światowej, genialna gra ale to tylko nawiasem Smiley. Do jednego z numerów dołączona została gra "Eastern Front", to ten właśnie tytuł wzbudził we mnie miłość do realistycznych gier strategicznych. Jego tematem była II wojna światowa, front wschodni (co sugeruje tytuł Smiley). Spędziłem długie godziny nad tym tytułem. Ech, sam nie pamiętam ile nocy zarwałem grając w to coś Smiley.

Dlatego też z wielką radością przyjąłem fakt że wyszła w jednym wydaniu cała seria tych gier pod nazwą " JOHN TILLER'S CAMPAIGN SERIES", lekko podrasowane wersje, wszystkie trzy gry w cenie jednej. Nagle powróciły wszystkie wspomnienia Smiley.

Ale do rzeczy, mamy tu do czynienia z grami (tak, nie z grą a z grami) turowymi na szczeblu taktycznym. Mamy do wyboru trzy tytuły mówiące o froncie wschodnim, zachodnim w europie oraz wojnę na pacyfiku. Sporo misji pojedynczych, sporo misji multi oraz świetne kampanie. Grafika oczywiście nie bardzo ale to tytuł tak naprawdę sprzed wielu lat.

Można mieć oczywiście pretensje do Matrixa ża po raz kolejny chce zarobić na "odgrzewaniu" starych tytułów. Ale moim zdaniem można im to w tym przypadku w 100 % wybaczyć bo gierka jest tego warta. Oczywiście to moja czysto subiektywna opinia, możlwe że jest ona spowodowana sentymentem do pierwszej "drugowojennej" turówki z którą miałem kontakt. Jeśli chcecie wyrobić sobie własną opinię zapraszam na http://matrixgames.com/games/game.asp?gid=318. Miłej lektury a jeśli się skusicie to miłej rozgrywki, a będzie taka, obiecuję Smiley.
Depet
Administrator
Marszałek (General of Army)
*

Główny Strateg Kraju

« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2008, 10:03:22 »

Hehe...pamiętam coś takiego - grałem dawno, dawno temu w demo Eastern Front - wyglądało identycznie...wiem że było jeszcze Western Front chyba. Jako ze było to dawno chyba nie zrozumiałem tej gry bo szybko ją usunąłem - ale tytuł zapamiętałem bo to była złota era gier turowych (m.in wtedy wyszło PG2). Teraz widzę że wyszła reedycja pod nieco inną nazwą....

Jak tak patrze dziś na te screeny to grafika nie wygląda wcale tak źle - mam sentyment do takich "rysowanych" map - dzisiejszy trójwymiar mnie jakoś w grach strategicznych odrzuca.

Można mieć oczywiście pretensje do Matrixa ża po raz kolejny chce zarobić na "odgrzewaniu" starych tytułów. Ale moim zdaniem można im to w tym przypadku w 100 % wybaczyć bo gierka jest tego warta.

Zgadzam się...właściwie tylko dzięki wydawnictwu Matrix Games istnieje dziś jeszcze coś takiego jak wojenna strategia turowa. Patrząc na ich katalog naprawdę nie mogę wyjść z podziwu że są jeszcze maniacy którym chce się inwestować w gry wymagające myślenia. Śmiem twierdzić że bez Matrixa zostalibyśmy na etapie Panzer General i Steel Panthers  Grin
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2008, 10:07:31 wysłane przez Depet » Zapisane

Portal Ligowy Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
http://generalsguild.com/
Roberto_tr
Podporucznik (Second Lieutenant)
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2008, 11:31:50 »

Hmmmm ... wygląda znajomo ...

ale w sumie sympatycznie  Smiley

a tak na marginesie, to po obejrzeniu tych screenów z gry, wiem już skąd autor sc. Maleme wziął mapę Wink
Depet
Administrator
Marszałek (General of Army)
*

Główny Strateg Kraju

« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2008, 04:48:43 »

a tak na marginesie, to po obejrzeniu tych screenów z gry, wiem już skąd autor sc. Maleme wziął mapę Wink

Hehe...faktycznie - ta mapa pochodzi pewno właśnie z tych gier...  Tongue

Portal Ligowy Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
http://generalsguild.com/
Ryan
Moderator
Porucznik (First Lieutenant)
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2008, 08:23:50 »

Ostatnio posiedziałem nad tym tytułem trochę dłużej i jestem pod ogromnym wrażeniem tego jak obszerna jest ta re-edycja. Ogrom kampanii i scenariuszy sprawia że gdyby grać codziennie po kilka godzin to itak myślę że na dobre 2 lata wystarczy zabawy. Tytuł ten pobił pod tym względem nawet TOAW III który to wydawał mi się niedoścignionym liderem pod tym względem. Dodać do tego multi dla maksymalnie 8 !!!!!! graczy. Dla mnie po prostu bomba.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Aktualnie w bazie: 57 gry strategiczne 12 stare gry do pobrania 5 recenzje 2 poradniki 37 plików 322 zdjęć w galerii 77 newsów
Polityka prywatności | Disclaimer | O nas | Współpraca | Sitemap | Kontakt | Kanały RSS
Profesjonalne statystyki odwiedzin
© 1996-2008 The Generals' Guild Team All Rights Reserved. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt F.D.G. STUDIO, script by Szarik and Depet