Kiedyś jako młody chłopak (początek szkoły średniej), dorabiałem tu i tam, odłożyłem trochę kasy, trochę dołożyli mi rodzice i kupiłem mój pierwszy komputer. Jako że nie miałem wtedy kasy na kupno nowych oryginalnych gier, a rynek "piratów" był dość słabo rozwinięty (internet był wtedy jeszcze raczej luksusem a nie codziennością, a nagrywarki 2xCD-R kosztowały po 1,5 tysiąca złotych), radość z pełnych wersji gier czerpałem głównie z gier dołączanych do czasopism, głównie do nijakiego CD-ACTION.
Nie było to złe ponieważ poznałem dzięki temu kilka wspaniałych tytułów, między innymi "Flying Corps" symulator lotu z czasów I wojny światowej, genialna gra ale to tylko nawiasem

. Do jednego z numerów dołączona została gra "Eastern Front", to ten właśnie tytuł wzbudził we mnie miłość do realistycznych gier strategicznych. Jego tematem była II wojna światowa, front wschodni (co sugeruje tytuł

). Spędziłem długie godziny nad tym tytułem. Ech, sam nie pamiętam ile nocy zarwałem grając w to coś

.
Dlatego też z wielką radością przyjąłem fakt że wyszła w jednym wydaniu cała seria tych gier pod nazwą " JOHN TILLER'S CAMPAIGN SERIES", lekko podrasowane wersje, wszystkie trzy gry w cenie jednej. Nagle powróciły wszystkie wspomnienia

.
Ale do rzeczy, mamy tu do czynienia z grami (tak, nie z grą a z grami) turowymi na szczeblu taktycznym. Mamy do wyboru trzy tytuły mówiące o froncie wschodnim, zachodnim w europie oraz wojnę na pacyfiku. Sporo misji pojedynczych, sporo misji multi oraz świetne kampanie. Grafika oczywiście nie bardzo ale to tytuł tak naprawdę sprzed wielu lat.
Można mieć oczywiście pretensje do Matrixa ża po raz kolejny chce zarobić na "odgrzewaniu" starych tytułów. Ale moim zdaniem można im to w tym przypadku w 100 % wybaczyć bo gierka jest tego warta. Oczywiście to moja czysto subiektywna opinia, możlwe że jest ona spowodowana sentymentem do pierwszej "drugowojennej" turówki z którą miałem kontakt. Jeśli chcecie wyrobić sobie własną opinię zapraszam na
http://matrixgames.com/games/game.asp?gid=318. Miłej lektury a jeśli się skusicie to miłej rozgrywki, a będzie taka, obiecuję

.