Co prawda ten temat juz wrzuciałem na forum o ebookach gdzie się udzielam ale tutaj może tez ktos skorzysta....
Największe Bitwy XX Wieku to opisy współczesnych bitew i kampanii obecnego stulecia, tło historyczne, przebieg działań, główni bohaterowie, charakterystyki stron, opis używanego sprzętu, ciekawostki historyczne i techniczne. Wszystkie pozycje bogato ilustrowane, kilkadziesiąt zdjęć, kolorowe i czarno-białe plansze przedstawiające samoloty, czołgi, okręty i broń strzelecką używaną w walkach. Około pięćdziesięciu stron formatu B5.
Warto zaznaczyc że książeczki te zawierają mapy taktyczne i dotyczą głównie konfliktów po drugiej wojnie światowej takich jak konflikt: mało znany chińsko-wietnamski, wojny sześciodniowej, upadek Sajgonu, Czeczenia, Pustynna Burza......
Czemu polecam te 50 stronicowe książki ? Ponieważ w prosty sposób można zrozumieć nie tylko ruchy wojsk ale także geneze konfliktów - a więc dowiadujemy się że Izrael przez pewien okres był agresorem..dowaidujemy sie o zapomnianym konflikcie Chiny-Wietnam...o strasznej wojnie w Czeczeni...jak również o wojnie Koreańskiej...jedym słowem potęzna dwaka wiedzy w ładny, przystępny sposób na 50 stronach. Co jeszcze ? Zapewne wiele razy czytając książki wojenne doznajemy nieprzyjemne doznanie stronnictwa, subiektywizmu autora. Tu przeciwnie - autorzy sa nader obiektywni - podaja nam fakty ale oprawione w różne ciekawostki. Każdy kto ogląda programy typu "Pola Bitew" na Discovery poczuje się jak w domu - te książki wyglądaja identycznie tyle że zamiast oglądac - czytamy.......
Kończąc - polecam ta serie ze wzgęldu na to że stanowi najszybsze źródło wiedzy o taktyce wojennej. Książki nie są nowe - ich czas przeminął, nawet nie wiem czy są jeszcze wydawane...ale bardziej rzeczowego, skomasowanego na 50 stronach i rzetelnego wyłożenia sprawy jeszcze nie widziałem. Jeśli się Wam spodoba może będe zamieszczał kolejne tomiki....
NBXXW - Korea 1950:
downloadNBXXW - Upadek Sajgonu:
downloadNBXXW - Chiny - Wietnam:
downloadNBXXW - Iwo Jima:
downloadNBXXW - Kijów 1941:
downloadNBXXW - Nad Stalingradem:
downloadNBXXW - Mława 1939:
downloadNBXXW - Kreta 1941:
downloadNBXXW - Falklandy:
downloadNBXXW - Pustynna Burza cz. 1:
downloadNBXXW - Pustynna Burza cz. 2:
downloadNBXXW - Irak - Iran 1980-1988:
downloadNBXXW - Afganistan 1979-1989:
downloadNBXXW - Przemyśl 1914-1915:
downloadNBXXW - Yom Kippur 1973:
downloadPS. Mam nadzieje że nie zostane posądzony o piractwo ......